Onderhoud en snoei instructie

Onderhoud 


 
Elk voorjaar dient u organische meststof rond de stam of struik aan te brengen in de vorm van compost of bemeste tuinaarde, afhankelijk van de voedingstoestand van de tuin het gewenste niveau weer op peil brengen. Eventueel kan er ook kunstmest 12-10-18, koemestkorrels of granulaat gebruikt worden in de juiste verhouding. Om de bomen en planten weer op kleur te brengen kunt u mangaan en magnesium gebruiken. Voorkomen is in alle gevallen beter dan genezen, dus zorg ervoor dat de planten altijd op vruchtbare grond geplant worden.

Bij vormbomen dient u het bindbuis en het eventuele ijzeren daksteun in het tweede groeiseizoen na aanplant te verwijderen. Dit voorkomt dat het bindbuis of de ijzeren kruis ingroeit, waardoor de boom af kan knellen. Hierna dient u de bamboestokken weer terug in de boom te leiden met een nieuwe bindbuis, zodat de stokken weer voldoende steun geven voor ‘de kroon’.
 

Onderhoud snoei

 

Dakvorm


  • Om een voller dak te krijgen dient u de eerste jaren de opgaand groeiende takken in de zomer horizontaal te leiden. Dit kunt u het beste in de groeiperiode doen, aangezien de takken dan goed buigzaam zijn.
  • Wanneer u een groter dak wenst dan de gebruikelijke afmeting bij aankoop, dan kunt langere bamboestokken gebruiken om zo nog een grotere kroon te krijgen. Ook kunnen er kleine nieuwe bamboe stokken tussen de bestaande stokken gemaakt worden, zodat daar nieuwe scheuten naar toe geleid kunnen worden.
  • Als de kroon van de dakboom de desgewenste grote heeft bereikt, zal deze in model gehouden moeten worden door vormsnoei. Alle  nieuwe scheuren kunnen in het groeiseizoen worden ingekort, waardoor de kroon in de gewenste vorm blijft.
  • Met de snoei van de dakmoerbij moet er gewacht worden tot de eind van de winter, omdat deze boom vorstgevoelig is. Ook moeten bij elke geknipte tak minimaal twee ogen blijven zitten, zodat de boom daar in het voorjaar weer nieuwe takken kan gaan vormen. U kunt er ook voor kiezen om alle omhoog groeiende takken opnieuw te leiden, hierdoor behoudt de boom veel bladknoppen welke in het voorjaar op veel plekken kunnen uitlopen.
  • Dakplatanen kunnen het beste twee keer per jaar gesnoeid worden. Rond de langste dag van het jaar alleen de lange omhoog groeiende takken op 40 cm van de kroon snoeien en in november alle verticale scheuten tot vlak boven de hoofdtakken snoeien. 


Leibomen

 
Een leiboom kan op de volgende twee manieren gesnoeid worden:
  1.  Totale snoei. In november tot maart kunnen alle verticale scheuten worden gesnoeid die in dat jaar zijn gevormd. Op de onderste liggers mogen een paar ogen meer blijven staan, in vergelijking tot de bovenste, zodat de boom daar goed uitloopt in het voorjaar. Dit wordt aanbevolen, omdat een boom van nature bovenaan meer groeikracht heeft dan onderaan. Door ruim voor het uitlopen van de knoppen te snoeien, zal er geen groeikracht verloren gaan.
  2. Vorm snoei. In november tot maart kunnen de overheersende dikke takken op de liggers gesnoeid worden. Dit wordt gedaan om de boom in balans te houden en zijn evenwichtige kroon te behouden. Deze dikkere takken zijn vaak dichtbij de stam te vinden, omdat de boom daar de meeste groeikracht heeft. In de zomerperiode kunnen de nieuwe scheuten met een heggenschaar op dezelfde lengte gesnoeid worden, zo ontstaat er al het ware een haag op poten.


Bolvorm

 
  • Om de Bolcatalpa te snoeien kan er het best gewacht worden tot het eind van de winter, omdat deze vorstgevoelig is. Eenmaal per jaar volstaat.
  • De Bolesdoorn het liefst in december snoeien, als deze te laat gesnoeid wordt bestaat de kans op ‘bloeden’.
  • De Bollinde en Bollarix van november tot maart snoeien.
  • De Bolamber en Bolacasia in maart snoeien ivm kans op invriezen.
  • Bolplatanen kunnen vanaf november tot en met maart gesnoeid worden. Mocht deze te uitbundig groeien, dan kan er en zomersnoei toegepast worden voor de langste dag van het jaar. De kroon krijgt hierdoor weer een compacte vorm.

Zuilbomen


Zuilbomen kunnen rond de langste dag van het jaar nog bijgeknipt worden, wanneer deze nog smaller gehouden moeten worden.


Solitaire bomen

 
Solitaire bomen hoeven niet meer gesnoeid te worden als de kroon al goed is opgebouwd en voldoende ruimte heeft. 
Het kan zijn dat u een jonge boom geplant heeft. Totdat deze boom ongeveer 8 jaar oud is kan deze jaarlijks gesnoeid worden. In de kroon kunt u de recht opgaande takken eruit snoeien. Ook de top mag elk jaar ingekort worden en in het groeiseizoen een nieuwe top inbinden. Hierdoor krijg de boom niet alleen een mooie volle kroon ook is de boom in evenwicht. Let met het snoeien wel altijd op de ABC regel. Doorgaans alle bomen waarvan de Latijnse namen met een A,B of C beginnen, dienen voor 1 januari gesnoeid te worden. Maar ook wanneer er veel blad aan de boom zit, om het bloeden te voorkomen.


Fruitbomen 

 
De voornaamste reden voor het snoeien is om een open structuur in de kroon te krijgen, waardoor het minder lang vochtig blijft en schimmels minder kans krijgen.
 

Pitvruchten, zoals appel en peer

De wintersnoei kan vanaf november tot en met maart. 
 
Zorg ervoor dat de bomen genoeg ruimte hebben, snoei eventueel andere bomen die het zonlicht van de fruitbomen afnemen. 
 
Bij fruitbomen wil je etages creëren, dit wil zeggen dat er 3 tot 5 takken op dezelfde hoogte rondom de stam zitten. Deze takken zullen naar beneden gebogen moeten worden door middel van een touw tussen de uiteinden van de tak en de boompaal. Zodra de vruchten eraan komen, kunnen deze worden weggehaald.
 
Op ongeveer 70 cm boven de hoogste etage wordt vervolgens de hart tak schuin boven een oog afgeknipt.
De korte dunne takken worden niet gesnoeid, want hier komen veel bloemen en vruchten aan.
Rechtopstaande takken, de zogenaamde waterloten, worden geheel bij de stam afgeknipt. Dit moet ook in de zomer gebeuren, zodat de vruchten meer licht krijgen en daardoor beter kunnen groeien.
Iedere winter kunnen alle opgaande takken, waar geen etage van gemaakt kan worden, verwijderd worden.
Zo zullen er na drie jaar, drie etages ontstaan. Op deze hoogte kan er ook nog goed geplukt worden tijdens de oogst. Na deze drie jaar kan ook de hard tak elk jaar gesnoeid worden, zodat de boom in het juiste model blijft. Denk er alleen wel om om nooit door 2 jarig hout te knippen, op deze manier blijft de boom rustig en komt er ook niet veel wildgroei. 
 

Steenfruit, zoals pruim en kers

Deze fruitbomen moeten worden gesnoeid in augustus en september, na de oogst. Daarmee wordt de uitbreiding van schimmels voorkomen, omdat zo de snoeiwonden nog voor de winter dicht kunnen groeien. Bij steenfruit krijg je minder takken dan bij pitvruchten en daarom is het jaarlijks weghalen van twee tot drie takken voldoende. 
Verder kunnen dezelfde regels worden opgevolgd als bij de pitvruchten. 

 

Hagen

Laurier, Conifeer en Taxus dienen gesnoeid te worden in mei en augustus bij donker weer.
De Beukenhaag moet gesnoeid worden in de winter en half juni. 



Luizen bestrijden:



Kant en klaar bewasbeschermingsmiddel tegen bladluizen uit de winkel
Er zijn chemische middelen tegen bladluizen verkrijgbaar, kant en klaar in spuitbussen of spray-flacons. Onder andere te koop bij plantenwinkels, dierenwinkels, tuincentra en bouwmarkten. 

Spuiten tegen bladluis met zelfgemaakt zeepwater-spiritus
Een oud huismiddeltje tegen bladluizen is zeepwater-spiritus. Dit kunt u eenvoudig en goedkoop zelf maken.

Doe in een emmertje 20 gram ouderwetse groene of zachte zeep (geen moderne synthetische zeep!) en ongeveer 20 ml spiritus. Voeg daar 1 liter lauw tot warm water aan toe. Goed roeren en dan overgieten in een plantenspuit. Met de plantenspuit de hele plant of struik goed inspuiten, vooral de plekken waar de bladluizen zichtbaar zijn. Dit moet een aantal dagen achter elkaar herhaald worden voor een optimaal resultaat. Liever niet spuiten in de volle zon. Let bij het spuiten overigens wel op dat er niet al lieveheersbeestjes actief zijn, want die kunnen net als de bladluis ook niet tegen zeepwater-spiritus.



Wij helpen u graag!

Neem gerust contact op >>